Integratie
Zoals ik eerder al deelde, heb ik een achtergrond in bedrijfskunde. Binnen bedrijfskunde ben ik afgestudeerd in de richting HR, ofwel human resource management, grofweg personeelszaken. Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in het helpen van anderen bijvoorbeeld door processen simpeler te laten verlopen maar vond niet de drive, niet datgene waar ik naar op zoek was binnen mijn studie om daar ook vorm aan te kunnen geven. Vervolgens kwam de Zen op mijn pad en ben ik een –ogenschijnlijk- andere weg ingeslagen. Maar ook binnen de Zen verloor ik mijn interesse om anderen te helpen niet. Door het geven van yogalessen, meditaties, coachings heb ik binnen mijn eigen praktijk jarenlang mensen geholpen met het uiteenzetten van thema’s in hun leven, door zowel van het fysieke aspect als het geestelijk aspect gebruik te maken.
Ik ben van kleins af aan altijd een lezer geweest. Ik vond de Griekse mythologie bijvoorbeeld mateloos intrigerend. Maar door minder tijd, andere zaken zoals studies die mijn aandacht vroegen, was dat aspect veel meer naar de achtergrond geraakt. Ik las nog wel maar niet meer zoals toen ik klein was en ik de hele bibliotheek leeg las. Toen ik met Osho’s leer in aanraking kwam, groeide langzaam het verlangen om zijn hele reeks boeken te lezen, al zijn discourses gehoord te hebben, vanaf het prille begin tot aan zijn vertrek. Toen deze impulsen maar bleven groeien en ik de mogelijkheid zag om me ook intens in zijn leer te kunnen gaan verdiepen, heb ik die direct benut. Dat heeft er voor gezorgd dat ik tijdelijk een heleboel op een laag pitje gezet heb.
Grappig genoeg, ben ik toen wel begonnen met lezen maar vrij snel overgestapt op het luisteren. Ik wilde de stem van Osho horen maar ook de reactie van de sanyassins. Zo voelde ik me nog meer deel van hetgeen hij al die jaren gegeven heeft. Nu in deze fase van mijn leven begint het lezen me steeds sterker aan te trekken en sla ik steeds vaker spontaan een boek open.
Na me jaren intens verdiept te hebben en daar veel voor gelaten, geofferd te hebben, is het tijd om een integratie te gaan maken. Osho spreekt in zijn leer over Zorba de Boeddha. Ik heb me de afgelopen jaren intens verdiept in Boeddha en heb me daardoor veel eigen kunnen maken. Ik heb veel kennis & ervaring opgedaan en daar ben ik heel dankbaar voor. En daar stop ik ook niet mee! Ik heb nog steeds veel enthousiasme en zin om mijn verdieping voort te zetten. Maar het wordt ook tijd om mijn missie aan te vangen en mijn kennis & ervaring te gaan delen.
Verandering
Mijn interesse om anderen te helpen is in de tussentijd wel door een verandering heen gegaan. Ik besef steeds dieper dat we uiteindelijk alleen zelf een ommekeer kunnen maken. Als het juiste inzicht binnen is, zijn en handelen we spontaan anders, natuurlijker. Tot die tijd heeft het weinig zin om anderen te proberen te helpen om direct anders te gaan handelen. Dat doen ze toch niet. En wij zelf ook niet. Omdat ons handelen nu eenmaal een product is van onze manier van zijn. Als daar niets verandert, verandert ons handelen ook niet. De oplossing ligt dan ook niet in het uiterlijk maar in het innerlijk. Door ons te voeden met en bewust te worden van een natuurlijke manier van zijn en leven, kan onze eigen manier van zijn daar spontaan door beïnvloed worden. Door ons te verdiepen in de principes, de natuurwetten, die ten grondslag liggen aan onze manier van handelen, pakken we de wortel achter onze onnatuurlijke gewoontes aan. In plaats van vechten met deze onnatuurlijke gewoontes en deze strijd steeds opnieuw te verliezen, heeft het veel meer zin om ons te gaan verdiepen in dat wat natuurlijk is. In plaats van onze focus op het duister komt daarmee onze focus op het licht te liggen. In plaats van te vechten, raken we dan geïnteresseerd in het juiste inzicht. En dat is direct ook een stuk vreugdevoller!
Door dit principe en de bewustwording hiervan heb ik jaren niet meer de motivatie gevoeld om anderen te helpen. Enerzijds een goede zaak want de manier waarop ik anderen geleerd had te helpen, was ook niet erg constructief. Een kleine kanttekening is hier overigens wel op zijn plaats. In de tijd dat ik mijn eigen praktijk had, was ik al actief bezig met me verdiepen in de Zen en had ik al een bepaald niveau bereikt in de yoga, het uiteenzetten binnen de coaching en ook op het vlak van meditatie. Mijn helpen van mensen was daardoor ook toen al niet zonder wezenlijk resultaat. Maar de manier waarop ik dat deed, kostte me veel energie.
In de periode dat ik zo veel ruimte nam om me intens te verdiepen, bemerkte ik hoe de last van deze manier van werken van mijn schouders verdween. Eenmaal daarvan bevrijd, bemerkte ik veel weerstand om die last opnieuw op me te nemen. Logisch, dat zou iedereen ervaren. Maar om het helpen van anderen dan helemaal te laten gaan, betekent ook dat ik mijn natuurlijke gave van overzicht & inzicht niet optimaal kan benutten. Ja, voor mezelf, voor een enkeling daar buiten om maar hoe mooi is het niet om datgene dat ik zie ook toegankelijk te laten zijn voor anderen maar dan wel op een manier dat ik niet onnodig zwaar belast leef?
De gave van inzicht
Vorig jaar heb ik in het voorjaar deelgenomen aan een stilte retraite. Daar kreeg iedereen een gave die uit een stapeltje met allemaal verschillende gaven getrokken werd. Ik was daar niet zelf bij aanwezig maar kreeg later van een vrouw een gave overhandigd. Ze gaf aan dat ze in stilte gevraagd had om een gave speciaal voor mij. Toen ik de envelop opende, kwam er de gave van inzicht uit. Later gaf Pranay aan dat het absoluut de bedoeling was dat ik deze gave kreeg.
Ik had nooit zoveel op met gaven en talenten omdat ik deze in mijn studies heb leren kennen als dingen die je enkel maar tot last zijn. Je wordt er door belast omdat anderen van alles van je gaan verwachten. Je kunt er door geëerd worden of op afgemaakt en al die druk vond ik niet prettig. Nu begrijp ik dat door die druk onze gaven en talenten ook niet meer natuurlijk kunnen functioneren en we dan eigenlijk allemaal trucjes moeten toepassen om ze toch in te kunnen zetten. Trucjes die logischerwijs enorm tijd en energie rovend zijn. Dus had ik liever maar helemaal geen gaven en talenten, waar ik stiekem eigenlijk ook van baalde.
Gaven zijn gewoon
Totdat ik er met dank aan de Zen leer, met dank aan Osho en Pranay, achter kwam dat we van nature allemaal onze eigen gaven en talenten hebben. En dat het hebben van gaven en talenten dus niet iets is waarmee we ons onderscheiden terwijl we ons er tegelijkertijd ook door onderscheiden. Omdat we allemaal onze eigen gaven en talenten hebben, maakt het hebben van gaven en talenten ons gewoon. Omdat we allemaal onze eigen gaven en talenten hebben, hebben we dus ook allemaal iets waarmee we ons onderscheiden van anderen en dat alleen wij in kunnen brengen. Zonder onze inbreng ontbreekt er dan ook iets in het geheel. Dat maakt dat het ook van belang is dat we allemaal delen, dat we allemaal onze eigen gaven en talenten benutten en inzetten.
Een natuurlijke stroom
Een van mijn gaven is dus de gave van inzicht. Toen ik jaren geleden vrijwilligerswerk deed voor Moeder Meera bemerkte ik dat ik door één van mijn sterke kanten (die ik eerder benoemde in de blog ‘Als er een Salila is…), mijn ontvankelijk zijn, makkelijk in haar sfeer, in haar energie kwam. In die flow had ik spontaan een helder overzicht van alles dat plaatsvond en zag ik ook in waar de flow vast zou lopen of hoe de flow natuurlijker kon verlopen. Deze inzichten kwamen spontaan vrij door ontvankelijk te zijn naar Moeder Meera. Via haar kwam ik spontaan in contact met de natuurlijke flow die overal aanwezig is. Ik heb daar, met terugwerkende kracht, ook geleerd dat deze flow niet voor iedereen zo helder aanwezig en toegankelijk is. Dat wat ik als vanzelfsprekend zag, mijn overzicht & inzicht, wordt niet voor niets een gave genoemd. Nogmaals, dit is niet iets dat me speciaal maakt, eerder gewoon. Maar het is tegelijkertijd ook iets dat niet iedereen heeft en dat daardoor ook voor anderen van waarde kan zijn.
Als ik me ontvankelijk en open opstel naar Osho, naar het bestaan, kom ik in contact met de natuurlijke stroom van het leven. Vanuit dit contact en mijn vele kennis & ervaring met de Zen leer kan ik dan ook spontaan een kleurrijke en gefundeerde uiteenzetting maken. Hoe helderder en overzichtelijker deze uiteenzetting wordt, hoe zichtbaarder het is waar de natuurlijke flow een onnatuurlijke route neemt. Dit inzicht kan er voor zorgen dat de flow weer in natuurlijke banen geleid kan worden waardoor deze een stuk soepeler stroomt. Hoe natuurlijker de stroom, hoe efficiënter en daarmee ook vreugdevoller deze spontaan is.
Delen van inzicht
Wat ik, als simpele beoefenaar, met anderen kan delen, is dan ook mijn gave van overzicht & inzicht. Naast het delen van mijn eigen unieke expressie aan de hand van de Zen leer –mijn mijmeringen & tekeningen-, kan ik ook uiteenzettingen maken aan de hand van de inbreng van anderen. Door ontvankelijk te luisteren en in me op te nemen, ontstaat er spontaan een overzicht. In mijn output ben ik logischerwijs wel afhankelijk van de input van de ander. Als er zaken ontbreken, wordt het overzicht nooit volledig en blijft het inzicht beperkt tot hetgeen gedeeld wordt. Maar ook dat is niet erg. Ieder inzicht is er één. Iedere stap op het pad is belangrijk op zich. En al die stappen bij elkaar vormen vanzelf een Weg. Net als met alles in het leven is ook inzicht iets dat vaak in delen komt. Daarom kunnen we ons ook blijven verdiepen. En verdiepen, zo zeggen Osho & Pranay, gaat oneindig door. Als verdiepen oneindig is, hoe kan een inzicht dan ooit volledig zijn? En dat maakt iedere verdieping, hoe groot of klein ook, de moeite waard. En het maakt dat we daar speels mee om kunnen gaan wat het verdiepen steeds vreugdevoller maakt.
Mijmeren…
Ik ga dan ook een nieuwe pagina toevoegen aan mijn website: mijmeren. Mijmeren is mijn manier om op speelse en vreugdevolle wijze mijn gave van inzicht te delen. Door samen te mijmeren, ofwel uit een te zetten, volgt er vanzelf een steeds helderder overzicht met de bijbehorende inzichten. En dat is gaaf! Gezien mijn eigen achtergrond wil ik naast een individueel traject ook een zakelijk traject aan gaan bieden. Hoe dit er in de praktijk allemaal uit gaat komen te zien, volgt z.s.m.!
Delen van kennis
Nog een toevoeging... ik benoem eerder in deze blog dat het verdiepen in de natuurwetten ons kan helpen om ons handelen te veranderen, om natuurlijk te worden. Ik besef dat dit veel tijd kost en dat lang niet iedereen die ruimte heeft. En dat geeft ook helemaal niet. Dat is juist hetgeen ik, als simpele beoefenaar, in kan brengen. Mijn jarenlange verdieping van de Zen leer en alle kennis die ik daaruit heb verkregen, kan ik delen. Het doet me denken aan Osho die zo oneindig veel kon spreken met dank aan het feit dat hij meer dan 100.000 boeken gelezen heeft. Pranay heeft ons jaren geleden uitgelegd dat we, als we ditzelfde willen realiseren, ook zoveel boeken kunnen gaan lezen of dat we kunnen profiteren van het vele lezen van Osho door hetgeen hij met ons deelt –waar zijn vele lezen aan ten grondslag ligt- in ons op te nemen. Zo kunnen we hetgeen hij uit dit vele lezen verkregen heeft ook eigen maken. Hoewel we daardoor in de vorm niet zo gedetailleerd zullen worden als Osho, dan zullen we de boeken zelf moeten lezen, verkrijgen we daarmee wel een mooie basis. Zo kunnen we profiteren van zijn vele lezen, zijn inzet. Zo kunnen we profiteren van ieders inzet. We hebben allemaal iets waar we sterk in zijn en waar we ons in hebben bekwaamd. Zodra we dat met elkaar delen, kunnen we profiteren van elkaars inzet en allemaal een sterkere & kleurrijkere basis krijgen met dank aan elkaar. En zo kan ik dus als onderdeel van mijn gave van inzicht mijn vele kennis van de Zen leer delen, met jou bijvoorbeeld!
♥❀